SON DAKİKA

Türkiye, Nabucco inşasında KDV almayacak

7 Şubat 2011, Pazartesi 12:49

     

Türkiye, Nabucco inşasında KDV almayacak haberi Hazar ve Ortadoğu doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak Nabucco Projesi'ne bir destek de Maliye Bakanlığı'ndan geliyor.

Ercan Baysal'ın haberi

Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin yatırım maliyeti, vergi desteği formülü ile aşılacak. Enerji Bakanlığı bürokratlarından edinilen bilgilere göre, toplamda 8 milyar Euro'yu bulan proje için yapılacak her türlü malzeme ve teçhizat alımlarında Maliye, Katma Değer Vergisi istisnası uygulayacak.

Yaklaşık yüzde 70'lik bölümü Türkiye'den geçecek olan hattın inşaatında kullanılacak malzemelerin yüzde 18'lik KDV'si iade edilecek.

Gelecek hafta Avusturya'da son şekli verilecek çalışma için Maliye Bakanlığı bürokratlarının bu ülkeye gitmesi bekleniyor.

Henüz son kararın verilmediği çalışma ile Türkiye'de uzun bir yatırım dönemi olacağı için malzeme ve teçhizat alımlarında yüklenilen KDV'nin bir aylık veya üç aylık dönemlerde geri ödenmesi üzerinde duruluyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın konuya ilişkin son kararı vermesinin ardından toplamda Nabucco Projesi için Türkiye'nin vergisel desteği 1 milyar Euro'yu bulmuş olacak.

Altı ülkenin katıldığı Nabucco için projenin diğer ortaklarının Türkiye'den vergi muafiyeti istediğini belirten Enerji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, diğer ülkelerde KDV istisnası uygulaması bulunduğuna dikkat çekti.

Aynı yetkili, "Projenin bir an önce tamamlanması gerekiyor. Hattın geliri ülkelerden geçen boru hattı uzunluğuna göre olacağı için Türkiye daha kazançlı çıkacak.

Finansman maliyetinin de azaltılmasıyla birlikte süreç daha hızlı işleyecek. Diğer beş ülkede KDV istisnası olduğu için Türkiye'nin de bu konuda vergi desteği sağlaması gerekiyordu.

Son karar henüz verilmedi ancak büyük ihtimalle Türk Maliye'si de KDV iadesi gerçekleştirecek." dedi.

Avrupa ve Türkiye'nin doğalgaz açığını karşılamasına katkı sağlayacak Nabucco Doğalgaz Boru Hattı imza töreni Temmuz 2009'da yapıldı.

Ankara'daki törene Avrupa'dan Amerika'ya 16 ülkeden cumhurbaşkanı, başbakan ve bakan düzeyinde katılım olmuştu. Projenin ana ortakları "Vergi sorunları çözülmezse Nabucco gerçekleşmez." ifadelerini kullanıyor.

Temel mühendislik çalışmalarına geçilen projede 2011'de inşaat aşamasına geçilmesi hedefleniyor. İlk gazın pompalanması ise 2014 olarak hesaplanıyor.  

AA



.



.  
Son Eklenen Haberler