SON DAKİKA

AFYONKARAHİSAR SAĞLIK HiZMETLERiNDEN MEMNUN

19 Mart 2019, Salı 11:26

     


Orman ve Su İşleri Eski Bakanı, Irak Özel Temsilcisi ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof.Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Devlet hastanesinde 14 Mart Tıp Bayramı için düzenlenen programa katıldı.

Afyonkarahisar Devlet Hastenesi 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda gerçekleşen 14 Mart Tıp Bayramı Programı’na Orman ve Su İşleri Eski Bakanı, Irak Özel Temsilcisi ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof.Dr.Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkan ve 2.ACM Başkanı Fatih Serdar Köken, İl Jandarma Komutanı J.Albay Hamza Çömez, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Deniz Fırat, Başhekim Op.Dr. Mehmet Duran ve sağlık çalışanları katıldı.

Eroğlu, programda yaptığı konuşmasına tüm hekimlerin 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayarak ve görevi başında şehit olan tüm hekimleri rahmetle anarak başladı ve “Hekimler başta olmak üzere sağlık çalışanları işlerini iyi yaptıklarında hastalarından ve onların yakınlarından aldıkları dualar hiçbir maddi karşılıkla ölçülemez.” dedi. Konuşmasına “ Kanuni Sultan Süleyman demiştir ki: ‘Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihânda bir nefes sihhat gibi’. Hekimsiz, hâkimsiz memlekette oturma.” şeklinde örnekler vererek devam eden Eroğlu, hekimlerin öneminin atasözlerimize ve deyimlerimize de yansıdığını belirtti.

 

Sağlık Çalışanlarına Karşı Kalkan El Affedilemez

Sağlık çalışanlarına karşı kalkan elleri affetmenin mümkün olmayacağını belirten Eroğlu; “Bizi en çok üzen hususlardan biri sağlık camiamıza yönelik şiddet ve saldırı haberlerini duymaktır. Hiçbir acının, hiçbir mazeretin insanlara hizmet vermek için çalışan doktora, sağlık teknisyenine, hemşireye ve diğer sağlık personeline sözlü tacizde bulunulmasını, hele hele fiziki saldırı yapılmasını haklı gösteremez. Sağlık çalışanlarının daima yanlarında olduğumuzu ve sağlık çalışanlarına yönelik hiçbir saldırıya müsamaha göstermeyeceğimizin bilinmesini isterim.” dedi.

Sağlıkta Devrim Niteliğinde Dönüşüme İmza Attık

Hükümet olarak son onaltı yılda yaptıkları en büyük yatırım alanlarından birinin de sağlık olduğunu vurgulayan Eroğlu; “ Daha önce parası olmayanların hastane kapılarından geri çevrildiği bir Türkiye vardı. Bebeklerin ve cenazelerin rehin tutulduğu bir Türkiye vardı. Artık o günleri geride bıraktık.” dedi. Daha sonra devlete ait bütün hastaneleri tek çatı altında topladıklarına değinen Eroğlu; “ Özel kuruluşlardan yararlanma imkânı getirdik. Kamu veya özel demeden hastanelerin kapısını herkese açtık. Bütçeden sağlığa ayrılan payı yükselttik. Koruyucu sağlık hizmetlerini yaygınlaştırdık.” dedi.

Konuşmasına rakamsal olarak yaşanan değişimlere de değinerek devam eden Eroğlu, şunları söyledi; “ Son 16 yılda inşa edilen 3.000’in üzerinde hastane ve tedavi kurumuyla millete daha kaliteli hizmet verilmesini sağladık. Hastanelerimizin yatak sayısını iki kat artırarak 239.000’e çıkardık. Asıl önemli ihtiyaç olan nitelikli yatak sayısını ise 19.000’den 127.000’e çıkarttık. MR cihazı sayısını 58’den 867’ye, tomografi cihazı sayısını 323’ten 1.168’e, diyaliz makinesi sayısını 4.900’den 16.800’e çıkarttık. Özellikle acil sağlık hizmetleri alanında çok büyük atılımlar gerçekleştirdik. Ülke çapında hizmet veren 112 istasyonlarının sayısını 481’den 2.600’ün üzerine yükselttik. Ambulans sayımızı 618’den takriben 5.000’e çıkarttık. Daha önce hava ambulansı diye bir şey yoktu, ama şimdi 20 hava ambulansımız milletimize hizmet veriyor. Yine daha önce olmayan evde sağlık hizmetinden hâlen 320.000 vatandaşımız yararlanıyor. Sağlık personelimizin sayısını da 378.000’den 1 milyon 17 bine ulaştırarak sağlık hizmetlerimizi güçlendirdik.”

Rakamsal olarak yaşanan gelişmeler sonuçlarına da değinen Eroğlu; “ Bütün bu yatırım ve gayretlerle anne ölüm oranı, bebek ölüm hızı gibi değerlerde olumlu yönde gelişmeler oldu. Ama doğum sayısında az da olsa düşme olmuştur. Bu konu üzerinde durulması gereken bir konudur. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi en az 3 çocuk diyoruz. Çünkü bizim en büyük gücümüz genç ve dinamik nüfusumuzdur. Tabi sezeryanla doğumdan ziyade normal doğumun da daha fazla teşvik edilmesi gerekmektedir.” diyerek konuşmasına devam etti.

Şehir Hastaneleri ve Yerli İlaca Önem Veriyoruz

“Sağlık alt yapısını güçlendirme bakımından son dönemde yaptığımız en önemli yeniliklerden biri de Şehir Hastaneleridir.” diyen Eroğlu; “30 büyükşehirde bu hastanelerden inşallah kuracağız. Yozgat, Isparta, Mersin, Adana, Kayseri ve Elazığ’da Şehir Hastaneleri açıldı. Ankara Bilkent’te inşa edilen muhteşem Şehir Hastanesi bugün Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından hizmete açıldı. Yerli ilaç ve plazma üretiminde atılan adımlar çok önemlidir. Ülkemiz özellikle son yıllarda bu alanda çok önemli çalışmalar yapmaktadır. Hekimlerimize düşen bir başka vazife de, vatandaşların gereksiz ilaç kullanımının zararları hususunda bilinçlendirilmesidir.”dedi.

Yapılan Yatırımlarla Birlikte Afyonkarahisar’da Sağlık Hizmetlerinde Memnuniyet Oranı Önemli Ölçüde Arttı

Türkiye’nin her köşesine yapılan sağlık yatırımlarından Afyonkarahisar’ın da önemli miktarlarda yatırım aldığını belirten Eroğlu; “Son 16 yılda Afyonkarahisar’a takriben 500 milyon TL’lik sağlık yatırımı yapılmıştır. Çok modern hastaneler inşa ettik. 20’si hastane olmak üzere 40 sağlık tesisini ilimize kazandırdık. 400 yataklı Devlet Hastanesi adeta 5 yıldızlı otel gibi, 300 yatak kapasiteli Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesini ilimize kazandırdık. Türkiye’nin en ileri teknolojiyle donatılmış Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesine ülkemizin dört bir yanından hastalar gelmektedir. Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi hizmet vermeye başlamıştır.” diyen Eroğlu, sözlerine “İlçelerimize de hastaneler kazandırdık; Dinar Devlet Hastanesi, Çay Devlet Hastanesi, Şuhut Devlet Hastanesi, Sandıklı Devlet Hastanesi Yeni bloğu, Bayat İlçe Entegre Hastanesi, İhsaniye Entegre İlçe Hastanesi. 15 sağlık tesisinin inşası devam etmektedir. Sinanpaşa 50 Yataklı Devlet Hastanesi, İscehisar 30 Yataklı Devlet Hastanesi, Hasta odalarımızı içerisinde banyosu, tuvaleti olan konforlu odalara dönüştürdük. İlimizdeki toplam yatak kapasitesinin %80’ini nitelikli yatak haline getirdik. 2002 yılında 1.603 yatak sayısı varken, 2018 yılında 2.283’e yükselttik. Yoğun bakım ünitelerindeki yatak sayısını 7 katına çıkarttık. 2002’de 16 yoğun bakım yatak sayısı vardı, şimdi 110’a çıktı. Toplam sağlık personeli sayımızı 3.841’den 5.846’ya yükselttik. 2010 yılında uygulamaya koyduğumuz aile hekimliği uygulamamız kapsamında Afyon’da 234 aile hekimi hizmet vermektedir. MR ve BT cihazı bulunmayan Afyonkarahisar’da bu sebeple başka illere yapılan hasta sevkine son verdik. Şimdi ilimizde 3 MR, 6 BT cihazı bulunmaktadır. Ultrason cihazı sayısı 4 iken şimdi 47’ye yükselttik. Diyaliz cihazı sayısını 26’dan 191’e çıkarttık. Her hekime bir oda prensibiyle muayene oda sayısını 250’ye çıkarttık. İlimizde 112 Acil İstasyon sayısını 14’ten 36’ya çıkarttık. 112 acil ambulans sayısını 16’dan 60’a yükselttik.4 adet kar paletli ambulans, 1 adet helikopter ambulans sağladık. Bütün bu yatırımlar ve sizlerin gayretli çalışmaları ile sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranını %39’dan %72’ye yükselmiştir.” dedi.

İnsanımızı Hastalıktan Önce Hastalanmaktan Korumalıyız

“Bütün bu hizmetleri yapıp eserleri ortaya koyarken sağlığın geliştirilmesi hususuna da önem verilmesi gerekmektedir. Zararlı alışkanlıklarla mücadele başta olmak üzere milletimizin sağlığını koruyacak ve geliştirecek konularda özel programlar uygulamak zorundayız. İnsanlarımızı sadece hastalıktan sonra değil sağlıklıyken de koruyacak tedbirleri anlatmamız gerekmektedir.” diyen Eroğlu, zararlı alışkanlıklarla mücadelenin önemine dikkat çekti.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Alanında Pazar Payımızı Arttırmalıyız

Tıbbi ve Aromatik bitkilerin önemine de değinen Eroğlu; “Özellikle tıpta koruyucu hekimlik anlamına da gelen tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimini arttırmamız gerekmektedir. Türkiye endemik bitkiler bakımından kıta Avrupa’sının sahip olduğundan daha fazla endemik bitki türüne sahiptir. Özellikle Çin bu alanda Dünya’da söz sahibi bir ülkedir. Dünya’da takriben 115 milyar dolar pazarı olan bu sektörden ülkemiz hak ettiği payı henüz alamamaktadır. Şu anda 650 milyon dolar civarında ihracatımız bulunmaktadır. Biz Afyonkarahisar’da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezini bu sebepten dolayı kurduk. İnşallah ülkemiz bu alanda hak ettiği yere gelecektir.”dedi.

 

Eroğlu, tekrar 14 Mart Tıp Bayramınızı tebrik ederek ve tüm hekimlere başarılar dileyerek sözlerini sonlandırdı. Diğer konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından sağlık çalışanlarına teşekkür belgeleri verildi. Düzenlenen program, ebru gösterisi, halk oyunları gösterisi ve müzik dinletisi yapılmasının ardından sonlandırıldı.



.



.  
Son Eklenen Haberler