SON DAKİKA

Şeker pancarında ki hastalık verimi düşürüyor

11 Ekim 2014, Cumartesi 10:00

     


 

Afyonkarahisar’da yılda yaklaşık 800 ton üretimi yapılan şeker pancarının yaprağında meydana

gelen hastalığın şeker kalitesini düşürdüğü belirtildi.


Afyonkarahisar’da yılda yaklaşık 800 ton üretimi yapılan şeker pancarının yaprağında meydana gelen hastalığın şeker kalitesini düşürdüğü belirtildi. Bu sezon bazı bölgelerde görülen hastalığın şeker pancarını yaprağını kuruttuğu, bitkinin kökte biriktirdiği şeker oranını tekrar yaprak yetiştirmek için harcadığından kalitenin düştüğü dile getirildi. 

MHP İl Genel Meclisi(İGM) Üyesi İbrahim Acar, pancar alım kampanyası dönemine gelinceye kadar adeta çiftçinin unutulduğunu, şeker pancarı üreticilerinin son derece büyük sıkıntılar yaşadığını belirtti. Acar, "Aldığım bilgilere göre bölgede yaklaşık en düşük şeker ayar kalitesi 16 olması gereken şeker pancarı hastalıktan dolayı düşmüştür. Bu şeker yaprağında görülen bir hastalıktır. Bu hastalık şeker pancarının yaprağını kurutuyor." dedi. Acar, Dinar ilçesi bölgesinde şeker pancarını sökümünde yaprakların yaklaşık yüzde 12 civarında hasta olduğunu gördüklerini kaydetti.

Acar, çiftçilerin Afyonkarahisar ve Burdur Şeker Fabrikası olmak üzere 2 fabrikaya ürünlerini teslim ettiklerini ifade ederek hastalığın tespiti ve çiftçinin mücadele etmesi için eğitim çalışmaların yapılması gerektiğini anlattı. 

"İNCELEME BAŞLATILACAK"

Afyonkarahisar Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap da yaprak hastalığıyla ilgili olarak inceleme başlatacaklarını söyledi. Yaprak hastalığıyla şeker oranının kalitesi arasındaki bağın teknik bir konu olduğun ifade eden Arap, bugüne kadar kendisine böyle bir durum bildirilmediğini, araştırma yaptıktan sonra sonucunu açıklayacağını kaydetti.

800 TON PANCAR ÜRETİMİ YAPILIYOR 

Öte yandan Afyonkarahisar’da bir ay önce başlayan pancar alım sezonunda 6 bin 24 üreticiden yaklaşık 110 milyon liralık pancar alımı yapılacak. 133 köyde, 6 bin 24 üreticiyle 765 bin ton kota sözleşmesi yapılarak 147 bin 650 dekar pancar ekimi gerçekleştirildi. Geçen yıl 875 bin 150 ton pancar işlenerek 131 bin 150 ton kristal şeker ve 35 bin 390 ton yüzde 50 polarlı melas ve 304 bin 173 ton pancar posası üretimi yapılmıştı. Bu sezon 105 gün sürecek pancar alım kampanyası boyunca yaklaşık 800 ton pancar alımı planlanıyor.

 



.



.  
Son Eklenen Haberler