SICAKLARA DİKKAT!

2 Ağustos 2012, Perşembe 15:54

     

SICAKLARA DİKKAT!

Günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını öneren Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, dışarıda bulunulduğunda ise açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş teri kolay emen pamuk kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmesi, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmesi ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini bildirdi. Akgün, dışarıda çalışması gerekenlerin ise mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamasını, aşırı hareketlerden kaçınmasını ve sık sık tuz içeren sulu gıdalar almasını tavsiye etti.

“KAPALI ALANLAR İYİ HAVALANDIRILMALI” Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmasını öneren Akgün, “Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Güneş gören pencereler perde güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. Beklenmeyen bir durum ile karşılaşıldığında sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır” dedi.

AŞIRI SICAKLARDA NASIL BESLENİLMELİ? Aşırı sıcaklarda beslenme ve sıvı alımı konusunda da tavsiyelerde bulunan Akgün, şunları söyledi: “Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, meyve suyu, bitki çayları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde zeytinyağı ve bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır.Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır. Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Eğer doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmış veya idrar söktürücü ilaç kullanılması söz konusu ise ilgilinin aile hekimi veya diğer hekimlerin görüşüne başvurması gereklidir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açabileceği için tüketilmemelidir.”



.



.  
Son Eklenen Haberler