Anadolu Yaban Koyunu Üretim İstasyonunun 2.si ŞUHUT'TA...

2 Aralık 2015, Çarşamba 14:00

     


Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce, Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde 280 dekar alana Anadolu Yaban Koyunu Üretim İstasyonu kuruldu.

 

Anadolu'nun endemik ırklarından ve koyunun atası olarak bilinen Anadolu yaban koyununun sayısının 30'lara kadar düşmesi üzerine, 1966 yılında Konya Bozdağ, Yaban Hayatı Koruma Sahası olarak ilan edildi. 1985 yılında ise 35 bin dekar alan telle çevrilerek Bozdağ Yaban Koyunu Üretme İstasyonu kuruldu.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, Türkiye'de ikincisi Şuhut ilçesinde kurulan üretim istasyonu da yaban koyunlarının yaşamlarını sürdürebilecekleri hale getirildi. Yaklaşık 280 dekar alana kurulu istasyona, ilk etapta 30-40 Anadolu yaban koyunu getirilecek.

 

Anadolu yaban koyununu tanıyalım

 

Kısa tüyleri, kısa kulakları ve kuyruğu, uzun ve ince bacaklarıyla koyundan çok geyikgillere benzeyen Anadolu yaban koyunu, belki de bu nedenle halk dilinde “ceren” adını almış. Özellikle görme duyusu gelişmiş olan yaban koyunları, hemen hemen tüm otoburlarda olduğu gibi geniş bir görüş açısına sahip. Duyma ve koku alma duyuları da gelişmiş. Son derece çevik ve hızlı hayvanlar olan yaban koyunları, ön bacakları arka bacaklarından kısa olduğu için tehlike anında hızla tepelere koşabiliyor.

 

Yaban koyunlarının dişileri 80-90 santim boyunda ve 35-50 kilo olabilirken, koçlar 105-140 santim ve 45-75 kiloya ulaşabiliyor. Dişileri genelde 1,5 yaşında, erkekleri ise 3,5 yaşında cinsel olgunluğa erişiyor. Ortalama yaşam süreleri ise 15-18 yıl.

 

Yaşadıkları araziyle uyum içinde olan postları, onlara kamuflaj avantajı sağlıyor.

 

Tüylerinin rengi, yalnızca mevsimsel olarak değil, zamanla da değişiyor. 2 yaşından büyük erkeklerin postları daha koyu bir renk alırken, karınlarının iki yanındaki sağrı denilen bölgede oluşan beyaz lekeler de yaşlandıkça daha belirginleşiyor. Yine yalnızca koçlarda görülen, boyun ve göğüs bölgelerinde oluşan siyah yele de yaşlı koçlarda daha uzun oluyor. Tüylerin uzunluğu 3,5 – 4 santimetreyken, yele uzunluğu 9-10 santimetreyi bulabiliyor. Yaşlı koçlar bu nedenle gençlere oranla çok daha etkileyici bir görünüme sahip. ()



.



 
Son Eklenen Haberler